Поширити у соцмережах:

вторник, 26 января 2016 г.

В коментарях до статті “Чим наймана праця краща за блогінг” висловлювалася думка, що одним лише блогінгом заробити на життя неможливо. Я не повністю згоден з цим твердженням, але частка правди у ній є.
Як на мене, причина полягає в тому, що “монетизація” слабко корелює з поняттям “бізнес”.
Монетизація зазвичай виникає тоді, коли блогер раптом усвідомлює, що його улюблений ресурс окрім, власне, задоволення від творення і спілкування з читачами, може приносити прибуток. В цей момент він мислить приблизно так: “Я все одно буду продовжувати вести блог, оскільки мені це подобається. То чому б не отримати на цьому прибуток?”
Такий підхід має повне право на існування. Зрештою, далеко не кожен блогер ставить перед собою мету перетворити блогінг на основне джерело прибутку.
Але гляньте на приклади успішних компаній, і ви зрозумієте, чому “монетизація” рідко переростає у бізнес. Стів Джобс та Стів Возняк, створюючи Apple, навряд чи ставили перед собою питання як її монетизувати в майбутньому. Біл Гейтс не створював Microsoft, щоб ПОТІМ шукати методи монетизації. Засновник однієї із найбільших торгівельних мереж у світі Walmart Сем Уолтон не відкривав магазин, а вже потім починав думати, як же його монетизувати.
Бізнес починає працювати лише тоді, коли в ньому налагоджена модель прибутку. І якщо модель прибутку вимагатиме зміни бізнесу – компанія піде на ці зміни.
Ідея ж монетизації полягає в тому, що ви спершу створюєте продукт (в нашому випадку – блог), і тільки через деякий час починаєте задумуватися, як його “монетизувати”. При цьому частенько автори блогів не готові змінювати свої ресурси, якщо цього вимагає модель прибутку.
Монетизація – чудовий винахід для людей, які сприймають блогінг за хобі, але при цьому не готові почати ставитися до нього з тим же рівнем серйозності, з яким власники бізнесу ставляться до своїх компаній. То ж чи варто нарікати, що такий підхід рідко буває “надприбутковим”?

Комментариев нет:

Отправить комментарий